Loisteputket poistuvat EU:n markkinoilta syksyllä 2023 – näin varaudut muutokseen

Mietitkö miten valaiset kiinteistösi, kun yleiset T5- ja T8-loisteputket poistuvat EU:n markkinoilta elokuussa 2023? Uudistuksen taustalla on EU:n RoHS-direktiivi, jolla rajoitetaan haitallisten aineiden, kuten loisteputkien sisältämän elohopean käyttöä sähkö- ja elektroniikkalaitteissa. Tämän sivun luettuasi tiedät, miten uudistus vaikuttaa kiinteistöösi, mitä kannattaa huomioida valaistusremonttia suunnitellessa ja mitä uudistuksen taustalla on.

Miten uudistus vaikuttaa kiinteistössänne?

Uudistus vaikuttaa jokaisessa kiinteistössä, jota edelleen valaistaan T5- ja T8-loisteputkilla. Suomessa tyypillisiä kohteita ovat esimerkiksi erilaiset varastot, tallit sekä ruokakaupat. Jo käytössä olevat loisteputket saavat jäädä paikoilleen, mutta elokuun 2023 jälkeen uusia loisteputkia ei saa enää valmistaa tai maahantuoda EU:n alueella. Tämä tarkoittaa, että kiinteistöönne on vaihdettava led-valaisimet viimeistään loisteputkien palaessa loppuun.

Vaihto ledeihin vähentää energiakuluja

Uudistus on paitsi merkittävä ympäristöteko, se myös ohjaa kiinteistöjä kohti energia- ja kustannustehokkaampaa valaistusta. Loisteputkien päivittäminen led-valaistukseen tulee pienentämään kiinteistösi energiankulutusta merkittävästi. Omassa logistiikkakeskuksessamme valaisinremontti tiputti valaisuun kulunutta energiamäärää yli 60 %.

Led-valaisimien lisäksi kannattaa panostaa älykkääseen valaisunohjaukseen, jolla energiankulutus saadaan entistä tehokkaammaksi.

RoHS-direktiivi suojelee ihmisiä ja ympäristöä 

EU:n RoHS (Restriction of Hazardous Substances) -direktiivi rajoittaa vaarallisten aineiden, kuten elohopean, käyttöä sähkö- ja elektroniikkatuotteissa. Lainsäädännön tavoitteena on suojella ihmisten terveyttä sekä ympäristöä vähentämällä myrkyllisten kemikaalien joutumista luontoon ja tätä kautta ihmisten ravintoketjuun.  

Käytännössä direktiivi kieltää suuria elohopeapitoisuuksia sisältävien valonlähteiden, kuten T5- ja T8-loisteputkien, käytön valaisinteollisuudessa. Uudistuksen myötä monessa kiinteistössä täytyy päivittää valaistusjärjestelmä.

Haluatko apua valaistuksen energiaremonttiin?

Autamme mielellämme sinua suunnittelemaan kiinteistöösi parhaiten sopivan valaistuskokonaisuuden! Energiansäästön lisäksi otamme aina huomioon kiinteistöön tai valaistuskohteeseen kohdistuvat standardit ja erikoisvaatimukset, sekä toivotun visuaalisen ilmeen.  

Voit pyytää meiltä konsultaatiota jättämällä yhteistietosi tähän: